7-те саботьори на ефективната тренировка  (част 1)

7-те саботьори на ефективната тренировка (част 1)

Трудиш се усърдно във фитнеса, но въпреки това не постигаш желаните резултати? Търсиш причината? На помощ идваме ние! Представяме ти 7-те саботьори на ефективната тренировка.

Влизането във фитнеса действително е първата стъпка към изграждането на мускулна маса, но със сигурност не е последната. Това, което правиш преди, по време и след тренировка може да повиши ефективността и, но може и да я превърне в пълна загуба на време.

Навиците в ежедневието, социалния ти живот и дори конкретните упражненията, които избираш за своята тренировка много лесно биха могли да попречат на това, което се опитваш да постигнеш в залата. Специалистите в областта определиха 7-те фактора, които оказват негативно влияние и пречат на мускулите ти да растат, независимо колко усилия полагаш:

 ефективната тренировка

1. Пропускаш основните упражнения

Голяма част от мъжете си мислят, че различните специализирани упражнения за гърди (вдигане на щанги от тилен лег или полулег, повдигане на дъмбели от хоризонтален тилен лег, повдигане на дъмбели от лег с обратен наклон и т.н.) или специализираните упражненията за крака и бедра (бедрено разгъване, затваряне на крака на Аддуктор машина и т.н.) са най – ефективните упражнения за увеличаване на мускулната маса. Всъщност това не е така. Базовите упражнения, като например преси и клекове, включват и натоварват различни мускулни групи, като ги принуждават да работят заедно и едновременно, което прави тренировката много по – ефективна и резултатна.

2. Престараваш се със спорта

Както всяко нещо, с което се прекали и тук пренатоварването не води до нищо добро. Ако прекарваш твърде много време в спортни занимания и извън фитнеса, това би могло да забави мускулния растеж и да намали ефективността на тренировките. Мускулите обикновено се нуждаят от 48 часа почивка, за да се адаптират към стреса, на който са подложени в залата. Освен това участието ти в извънредни дейности и допълнителното физическо натоварване ще принуди тялото ти да изразходва голяма част от енергията като гориво, вместо за собственото си възстановяване.

 ефективната тренировка

3. Пушиш и пиеш

Съдържащия се въглероден моноксид в цигарения дим, пречи на нормалното снабдяване на мускулите с кислород, който е необходим за тяхната енергия. Колкото по – малко кислород постъпва в тях, толкова повече намалява тяхната способност за работа, което намалява ефективността на тренировките.

ефективната тренировка

Що се отнася до алкохола редовната му консумация поддържа нивото на хормона тестостерон по – ниско, което води до деградация на мускулите. Освен това алкохола е калоричен и би могъл да доведе до натрупването на излишни мазнини. На всичкото отгоре алкохола пречи на организма да произвежда така наречения хормон на растежа, който е отговорен за растежа на клетките в костната и мускулната тъкан. Има данни, че алкохола е способен да намали нивото му с до 70%.

Втора част ТУК

Коментари

Автор

Подобни статии

Здраве и тонус

10 щури фитнес правила

10 щури фитнес правила, които би трябвало да съществуват! 10 фитнес правила, с които няма защо да се притесняваш от бързото хранене или пропускането на някоя и друга тренировка 1.     

Тренировка

Натурални и био продукти за изграждане на мускули

На все повече фитнес продукти и билкови екстракти се преписва положителния ефект – увеличаване на нивата на хормона тестостерон. Но знаем ли какво точно представлява той и какви са неговите

Тренировка

Тренировки за начинаещи сред природата

Идва лято и въпреки изгарящото желание да влезем във форма и да постегнем малко мускулната маса, хич не ви се завира в задушния фитнес, а и гледката на всички мускулести

Спортни

Фитнес за мъже у дома

Повечето мъже смятат, че с фитнес могат да се занимават само в специалните места за това. Фитнеса за мъже вкъщи – това е реалност. За целта дори не е задължително

Тренировка

Защо мини футбол?

Ако все още се чудите как да влезете във форма, защо не опитате с мини футбол. Защо мини футбол ли? 1. Защото е отборен спорт. 2. Защото в мини футбола

Тренировка

Какво да си казваме преди тренировка

  Искате да тренирате, да имате хубаво и стегнато тяло, но винаги когато дойде време за фитнес си намирате причина, за да не отидете. Знаем, че е трудно, но не

1 Коментар

Какво мислиш за тази статия?