Хронобиология – часовете на нашето тяло  (част 1)

Хронобиология – часовете на нашето тяло (част 1)

Що е то хронобиология? За тези от вас, които не знаят нека уточним, че това е наука занимаваща се с биоритмите (биологичния часовник) на живите организми. Именно благодарение на тази наука са направени някои доста интересни общи заключения за „часовете на нашето тяло”. Нека ги видим.

Хронобиология Установено е, че между 3 и 4 часа сутринта броя на нещастните случаи на пътя нараства до 6 пъти, въпреки че шофьорите – участници в инцидента са спали преди това цели 8 часа. Според хронобиолозите виновник за тези аварии е вътрешния ни часовник. След полунощ вниманието ни е отслабено до такава степен, че дори най – надеждния човек, може да допусне нелепи грешки. Това разбира се, се случва неволно при абсолютно всички хора.

Едва в 5 – 6 часа сутринта човешкия организъм отново се превключва на режим – висока работоспособност. Именно тогава започва производството на кортизон (хормона на стреса) в тялото ни, за който се смята, че е горивото за нашия „вътрешен двигател”

Пикът на производителността на умствения труд настъпва между 10 и 12 часа на обед. По експериментален начин е установено, че именно в тези предобедни часове нашата кратковременна памет е по – добра, от колкото в следобедните часове. Ако всичко се вършеше в съответствие единствено с нашия вътрешен часовник, би следвало съвременния човек да се занимава с работа само през първата половина на деня.

Най – благоприятното време за посещение при зъболекар е след следобеден сън. Направените изследвания показват, че примерно в 15 часа нашите зъби възприемат най – слабо болката, а упойките действат средно 30 минути – три пъти по – дълго отколкото в сутрешните часове.

Времето между 16 и 18 часа, според хронобиолозите е изключително подходящо за изпълнението на физически упражнения. Тогава например нараства мускулната сила при силови занимания, а издръжливостта се увеличава значително при бягане. Именно това е времето, за което се смята, че е втория пик на работоспособност. При учениците се наблюдава повишаване на скоростта при смятане на математически задачи.

След 18 часа е идеалното време за хигиена на тялото. Тогава обвивките на кожните клетки са най – проницаеми и най – добре абсорбират козметичните вещества.

Последното важно изменение в ритъма става в 22 часа. Тогава е периода на успокоение и забавяне на процеса на обмяна на веществата. Дори пулса се забавя ( възможно е да достигне до 15 удара в минута). Това е фазата на „покой” на организма.

Следва продължение…

Втора част тук

Хронобиология

Коментари

Автор

Подобни статии

Чу ли, че...

Анимационен герой, като реален човек 18 картинки (част 2 )

18 нереални човеци приличащи на анимационни герой ( и няма никой от парламента) Част 2. Всеки иска да изглежда, като известните личности, но колко хора всъщност искат да изглеждат, като анимационен

Чу ли, че...

Най-добрите сватбени снимки за 2014 година

На всяко тримесечие Международната асоциация на сватбените фотографи отличава най-добрите снимки, направени от нейните членове,  разделени в различни категории. Представяме ви компилация от най-добрите сватбени снимки за 2014 годинаспоред The

Флирт

Георги Янакиев и Under The Line в едно лятно видео

Георги Янакиев и Under The Line в едно лятно видео. Източник : Under The Line Коментари

Чу ли, че...

Секси зайчета

Кога, ако не сега? Подаряваме ви тези секси зайчета, който събрахме специално за вас!      Няма по-добър начин да свършим… с ъъъ, колекцията ни, като включим и кака ви Кейт

Иновации

Най-зрелищната яхта в света

Най-зрелищната яхта в света Тази мега яхта е изработена от студио Zuccon, като международен проект в сътрудничество с техническия офис на CRN. CRN е марка на Ferretti Group, която е основана

Чу ли, че...

Отиде си Нелсън Мандела

На 95 годишна възраст си отиде един от най-великите политици на миналия век – Нелсън Мандела. Нелсън Мандела е първият демократично избран президент на Южноафриканската република – от 1994 до

Коментари

Ти първи ще коментираш!

Давай смело, не боли... коментирай или сподели!

Какво мислиш за тази статия?