Хронобиология – дни, месеци, сезони  (част 2)

Хронобиология – дни, месеци, сезони (част 2)

Част 1 тук 

В предната част разгледахме часовете в нашия организъм, а сега нека видим как са свързани дните, месеците и сезоните с тялото ни – друг аспект на науката хронобиология.

Доказано е, че при мъжете количеството на спермата достига своя максимум всеки трети – четвърти ден. Защо това е така и как влияе на секса все още не е напълно изяснено.

Установено е, че епифизата , която управлява ритъма „ден-нощ”, информира организма и за годишните времена. Ето защо нашите ритми се изменят според сезона. Например потребността ни от сън се изменя в зависимост това, кое годишно време е. Както и при бозайниците, при човека се наблюдава склонност към зимна летаргия. На подсъзнателно ниво ние започваме да изпитваме нужда от консумация на повече калории, като по този начин трупаме мазнини и тлъстини за зимата.

Установено е, че както при мъжете така и при жените половите хормони достигат своя пик в края на лятото и есента. Така че времето на любовта съвсем не е пролетта, както ни убеждават поетите. Напълно логично повечето от децата се появяват на бял свят през късната пролет и лятото (9 месеца след есенния пик на полова активност). Според хронобиолозите по този начин природата се грижи за богатата храна в периода на раждането и кърменето на новородените.

хронобиология

Според учените в тази област, както при жените се наблюдава месечен цикъл и при мъжете може да се говори за „мъжки месечни периоди”. В интервал от 29.2 дни се засилва отделянето на хормона Т3 от щитовидната жлеза. Това предизвиква в господата колебания в настроението, подобно на неразположенията по време на менструация.

Според хронобиолозите, въпреки че не забелязваме ние се намираме в ритъм постоянно – когато ядем, когато се разхождаме и когато извършваме нормалните човешки дейности. Събеседниците, които очевидно се чувстват уютно в компанията си и са в пълно разбирателство, постигат това благодарение на една взаимна хармония във ритмите на тези дребни незабележими движения,  продължаващи само части от секундата. Специалистите сравняват това със превъзходно изпълнение на квартет от струнни инструменти, който спазва ритъма перфектно без диригент.

Тази неосъзната синхронност се проявява най – добре в отношенията между обичащите се хора. Те много по – често извършват синхронни действия. Именно по това, преди самата двойка да разбере какво се е случило, внимателния наблюдател може да определи, че двамата са се влюбили един в друг.

 

Коментари

Автор

Подобни статии

Хай-тек

The Elder Scrolls Online : Няма такъв филм, игра е!!!

Както каза един приятел : "След като изгледах трейлъра, дълго време се чудех това филм ли е или игра?!"  The Elder Scrolls ONLINE е предстояща, мултиплей, масова, онлайн игра, която

Чу ли, че...

Новата песен на Килата, бейби!

Килата пусна новата си песен преди часове! Няма как да не отбележим и заигравката в клипа с култовия сериал "Breaking Bad" – който го следи, знае за какво иде реч…

Чу ли, че...

Най – големите досадници във Facebook (част 1)

Facebook – една социална мрежа превърнала се в „убежище” за милиони. Също както в реалния живот и тук могат да бъдат разграничени различни типове хора (потребители). В следващите редове ще

Български

Луди луди Лудогорец чакат Валенсия ?

Който не е разбрал, а едвали има такива Българи, ЛУДОГОРЕЦ отстрани Лацио. Тази вечер ще е ясен съперника след мача Валенция – Динамо Москва като Валенсия има 2 гола актив

Чу ли, че...

Традициите за Великден по света

Преди страстната седмица да дойде искаме да ви представим един по-различен Великден или иначе казано „Традициите за Великден по света“ Но първо, малко история: Страстната седмица или Седмицата на страданията, както е позната, е

Чу ли, че...

ТОП 10 на най-странните професии в историята

В доброто старо време преди електроенергийната промишленост да открие много работни места, хората са упражнявали какви ли не чудновати професии. Да видим 10 от най-странните професии в историята:       10. Шут:

1 Коментар

Какво мислиш за тази статия?