5 причини колегите ти да правят повече пари от теб

5 причини колегите ти да правят повече пари от теб

Ако колегите ти печелят повече пари от теб за приблизително същата работа, имаш право да си недоволен. Ето 5 причини, които могат да обяснят това несъответствие.

пари

  1. Въпросният по-високо платен колега се е договорил за по-висока заплата още в началото. Всеки служител преговаря по различен начин за труда си, а голяма част от нас изобщо не го правят. В България като цяло не ценим труда си и се радваме, ако изобщо си намерим работа. Продаваме евтино уменията си, безсънието, знанията си. Твоят колега обаче може да взима по-висока заплата просто защото е рискувал в началото и е поискал повече пари. След като веднъж са те взели на работа на тази заплата, ще ти е много трудно да промениш размера й в близкото бъдеще.
  2. Пазарът на труда е бил по-строг, когато е бил нает твоят колега. Работодателите могат да наемат добри кадри на по-ниски заплати във времена на рецесия и масова безработица. Трудовите пазари обаче се променят. Възможно е твоят колега да е случил по-добри времена и да е бил нает при по-добри условия. Когато веднъж е бил ангажиран с определена заплата и работи добре, работодателят ти вероятно няма да промени възнаграждението му и да го изравни с твоето.
  3. Твоят колега е висококвалифициран, има специални умения и степен. Дори да работите приблизително една и съща работа, той може да получава повече пари заради уменията, степените, сертификатите и образованието си.
  4. Твоята работа не е толкова добра, колкото си мислиш, че е! Много хора надценяват собственото си представяне на работното място и не признават когато някой е по-добър, по-подготвен, по-образован. Помисли дали началниците ти нямат основателни причини да ценят повече работата на колегите ти, отколкото твоята. Дори това да е удар за егото ти! Може да промениш този факт, като увеличиш знанията си, подобриш уменията си и не спираш да се развиваш. При добро желание от твоя страна и наличие на мотивация скоро може да получаваш прилична заплата.
  5. Работата на колегата ти е неприятна, трудна и натоварваща. В този случай е напълно нормално той да получава повече от теб. Ако желаещите за неговата позиция са малко, това също е привилегия в негова полза. Възможно е шефът ти да се страхува, че той ще напусне и да се опитва да го задържи с пари. 

biz_interns

Как да действаш?

Всяка една от тези причини може да подобри и твоята заплата. Ще имаш по-добри възможности за това, ако се концентрираш върху заплатата, която заслужаваш, а не върху заплатата на колегите ти. Направи някои проучвания на нормите и традициите на компанията, за която работиш. Разбери как се определят заплатите, бонусите, премиите, увеличенията на възнагражденията. Можеш да попиташ директно шефа си какво е необходимо, за да получаваш по-висока заплата и ти. Това може да ти помогне да откриеш солиден път към заплатата, която искаш.

Какво не трябва да правиш?

Най-лошия възможен сценарий е да се концентрираш върху колегата си до такава степен, че да забравиш за своите задължения. Това може да ти коства работното място! Не хаби енергия, усилия и време да го наблюдаваш, а помисли как да увеличиш собствената си работоспособност. Налага се да изпъкнеш пред останалите, затова помисли как най-лесно да стане това.

пари

 

Коментари

Автор

Подобни статии

Кариера

Уеб хост, време ли е за сериозен бизнес!?

Защо избирането на уеб хост е от огромно значение за вашият бизнес? Повечето бизнесмени създават сайтове и блогове за по-лесна комуникация със своите клиенти. И докато голяма част от бизнесмените

Кариера

Как да си издействаш по-висока заплата

Всеки край на месеца усещаш острата нужда от по-висока заплата?! Ето как да поискаш увеличение на заплатата, без да те изритат от работа. Ако смяташ, че вършиш отлична работа за шефа си,

Кариера

Кой още не е чел тази инструкция за употреба на живота, валидна и днес?

Слово на Кърт Вонегът пред випуск 97 на Масачузетския университет Дами и господа от випуск 97, Mажете се с плажно масло. Ако трябва да ви дам само един съвет за

Кариера

Възрастта и кариерата

Казват, че съществува вид пеперуди, които летят и се радват на живота по-малко от едно денонощие. Може би толкова кратък изглежда в собствените им очи професионалният път на много хора.

Кариера

Теория на успеха

Не всеки може да си намери лесно работа, която да го удовлетворява напълно: удобен график, разбрано ръководство, възможност да се занимаваме с любимото ни дело, висока заплата и приятен екип.

Кариера

Кои са любимите професии на психопатите?

Психопатът бива определян, като човек без съвест, човек, на който не му липсват интелектуални знания, но въпреки това не съумява да осъзнае разликата между добро и лошо. Психопатията се изразява

Коментари

Ти първи ще коментираш!

Давай смело, не боли... коментирай или сподели!