5 причини колегите ти да правят повече пари от теб

5 причини колегите ти да правят повече пари от теб

Ако колегите ти печелят повече пари от теб за приблизително същата работа, имаш право да си недоволен. Ето 5 причини, които могат да обяснят това несъответствие.

пари

  1. Въпросният по-високо платен колега се е договорил за по-висока заплата още в началото. Всеки служител преговаря по различен начин за труда си, а голяма част от нас изобщо не го правят. В България като цяло не ценим труда си и се радваме, ако изобщо си намерим работа. Продаваме евтино уменията си, безсънието, знанията си. Твоят колега обаче може да взима по-висока заплата просто защото е рискувал в началото и е поискал повече пари. След като веднъж са те взели на работа на тази заплата, ще ти е много трудно да промениш размера й в близкото бъдеще.
  2. Пазарът на труда е бил по-строг, когато е бил нает твоят колега. Работодателите могат да наемат добри кадри на по-ниски заплати във времена на рецесия и масова безработица. Трудовите пазари обаче се променят. Възможно е твоят колега да е случил по-добри времена и да е бил нает при по-добри условия. Когато веднъж е бил ангажиран с определена заплата и работи добре, работодателят ти вероятно няма да промени възнаграждението му и да го изравни с твоето.
  3. Твоят колега е висококвалифициран, има специални умения и степен. Дори да работите приблизително една и съща работа, той може да получава повече пари заради уменията, степените, сертификатите и образованието си.
  4. Твоята работа не е толкова добра, колкото си мислиш, че е! Много хора надценяват собственото си представяне на работното място и не признават когато някой е по-добър, по-подготвен, по-образован. Помисли дали началниците ти нямат основателни причини да ценят повече работата на колегите ти, отколкото твоята. Дори това да е удар за егото ти! Може да промениш този факт, като увеличиш знанията си, подобриш уменията си и не спираш да се развиваш. При добро желание от твоя страна и наличие на мотивация скоро може да получаваш прилична заплата.
  5. Работата на колегата ти е неприятна, трудна и натоварваща. В този случай е напълно нормално той да получава повече от теб. Ако желаещите за неговата позиция са малко, това също е привилегия в негова полза. Възможно е шефът ти да се страхува, че той ще напусне и да се опитва да го задържи с пари. 

biz_interns

Как да действаш?

Всяка една от тези причини може да подобри и твоята заплата. Ще имаш по-добри възможности за това, ако се концентрираш върху заплатата, която заслужаваш, а не върху заплатата на колегите ти. Направи някои проучвания на нормите и традициите на компанията, за която работиш. Разбери как се определят заплатите, бонусите, премиите, увеличенията на възнагражденията. Можеш да попиташ директно шефа си какво е необходимо, за да получаваш по-висока заплата и ти. Това може да ти помогне да откриеш солиден път към заплатата, която искаш.

Какво не трябва да правиш?

Най-лошия възможен сценарий е да се концентрираш върху колегата си до такава степен, че да забравиш за своите задължения. Това може да ти коства работното място! Не хаби енергия, усилия и време да го наблюдаваш, а помисли как да увеличиш собствената си работоспособност. Налага се да изпъкнеш пред останалите, затова помисли как най-лесно да стане това.

пари

 

Коментари

Автор

Подобни статии

Богат и известен

Тайната на Марк Зукърбърг

Днес Марк Зукърбърг е само на 29 години, но явно в неговия случай те са достатъчни, за да превърнат името му в едно от най-разпознаваемите на планетата. Няма човек, който

Кариера

Кои са любимите професии на психопатите?

Психопатът бива определян, като човек без съвест, човек, на който не му липсват интелектуални знания, но въпреки това не съумява да осъзнае разликата между добро и лошо. Психопатията се изразява

Кариера

Най-атрактивните мъжки професии за жените

Нека първо да уточним – най-атрактивните мъжки професии и най-добре платените са две различни неща. А и трябва да изключим по обективни причини актьорите, фотомоделите и певците от класацията и да се

Полезно

Теория на успеха

Не всеки може да си намери лесно работа, която да го удовлетворява напълно: удобен график, разбрано ръководство, възможност да се занимаваме с любимото ни дело, висока заплата и приятен екип.

Полезно

Ах, този мустак

Какво те прави истински мъж – добре оформено тяло, стилна прическа, елегантно облекло, начина на поведение или пък нещо друго? Ако се върнем назад във времето с няколко десетилетия спокойно

Кариера

Деловата елегантност

Английските моделиери са известни в целия свят като родени провокатори, чиято цел е да скандализират общоприетите представи за елегантност със създадените от тях облекла, предназначени повече за гледане, отколкото за

Коментари

Ти първи ще коментираш!

Давай смело, не боли... коментирай или сподели!

Какво мислиш за тази статия?