Чудиш ли се защо хъркаш? – Виж кои са възможните причини!

Чудиш ли се защо хъркаш? – Виж кои са възможните причини!

 

Хъркането е широко разпространен проблем, особено сред мъжете, въпреки че и жените не са застраховани. Проучванията показват, че около 45% от господата хъркат само от време на време, а при цели 25% това се случва постоянно. За около 41% от двойките, хъркането се превръща в доста сериозен проблем. Жените споделят, че редовното недоспиване и неспокойния сън, ги кара да се чувстват вечно изморени, с главоболие, нервни и раздразнителни.

хърканетоДискомфортът от хъркането се усеща не само от слушателя, но и от хъркащия, тъй като организма не може да си набави достатъчно количество кислород, а регулацията на дишането е нарушена. Това води до некачествен сън, умора и отпадналост на другия ден, стрес и лошо настроение.

За да се преодолее това състояние, на първо място трябва да се установи причинителя. Ето и някои от възможностите:

–          Затлъстяване и наднормено тегло – при по – пълните хора се наблюдава удебеляване на меките тъкани около долната част на езика, мекото небце и сливиците, което води до затруднено дишане, тъй като отвора на горните дихателни пътища се стеснява.

–          Позата, в която се спи – при голяма част от хората, хъркането започва именно, когато заспят по гръб. Това е така, тъй като при тази поза езика и долната челюст се отпускат назад върху мекото небце, което под оказания натиск се оказва на пътя на въздушната струя. Точно това причинява и хъркането.

–          Възрастта – колкото по – напреднала е възрастта на човек, толкова по – вероятно е той да започне да хърка. Всички знаем, че мускулите се отпускат и губят своя тонус поради процесите на стареене в организма. Мускулите в задната част на гърлото също биват засегнати от тази деградация.

–          Пушене – никотина от цигарите, възпалява лигавицата на гърлото, което води до нейното набъбване. Това отново стеснява отвора на горните дихателни пътища и причинява неприятния звук.

хъркането

–          Алкохол – доказано е, че консумацията на алкохол кара мъжете да хъркат повече. Спиртните напитки потискат онзи дял от мозъка, който регулира дишането, това от своя страна води до появата на сънна апнея (дихателни паузи). Сънната апнея е пряко свързана с хъркането.

–          Изкривената носна преграда (може да е изкривена по рождение или от травма) също предразполага към този проблем.

–          Хрема или недобре почистен нос – особено при хора с тесни синуси и ноздри, дори лека хрема може да предизвика хъркане. Препоръчва се да се правят всекидневни промивки на носа с физиологичен разтвор.

–          Алергии, възпаления и инфекции на горния дихателен тракт, хроничен синузит – също може да предизвикат хъркане.

Установено е, че мъжете, които хъркат, са два пъти повече от жените. Затова не пренебрегвайте хъркането. Освен повод за скандал между завивките, то може да бъде и признак за по – сериозно заболяване, каквото е например сънната апнея.

 

 

Коментари

Автор

Подобни статии

Чу ли, че...

Секретен ключ към женското сърце

  Секретен ключ към женското сърце: Свежо ухание на мъж. Всеки мъж, който иска да впечатли една жена, трябва да знае това.  Жените обичат да са заобиколени от мъже, които

Хай-тек

Pebble – класическо мъжко бижу и ултра моден хит

Ръчният часовник винаги е бил класическия мъжки подарък. Фокусът при мъжките аксесоари се измести към телефоните в последните години и тази луксозна навремето вещ започна да губи позиции. Само че

Чу ли, че...

Вижте Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) от "Игра на тронове" още по секси!

Мини биография на Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) от „Игра на тронове“ Game of Thrones Емилия Кларк е родена в Англия и израснала в Бершир. Нейният баща е инженер, а майка и е

Чу ли, че...

Позитивно за седмицата – Happy :)

Песента на Pharrell, саундрак към филма "Аз, проклетникът" 2, стана световноизвестна и слушана и в нашата мила родина. Група ентусиасти направиха и клипче, засенто в София, имитиращо оригиналното видео. Можете

Музика и филми

Новото видео на сензацията PSY – "Gentlemen"

Южнокорееца, който завладя web-пространството и накара целия свят да танцува откачения му танц, се завърна с нов сингъл. Песента се казва "Gentlemen" и пак може да ни зарадва със зарибяващ

Чу ли, че...

Как да изберем хубава диня и пъпеш

Няколко съвета как да ги разпознаваме Когато един пъпеш е зрял, започва да се освобождава от дръжчицата си. Можем да разпознаем оптимално узряването по пропукването, което се получава около дръжката. Също и

Коментари

Ти първи ще коментираш!

Давай смело, не боли... коментирай или сподели!

Какво мислиш за тази статия?