Как да си избера раница

Как да си избера раница

Време е за поход в планината, но нямате подходяща раница? Ето няколко съвета как да изберете подходяща раница, която да ви е удобна и в същото време практична според случая. Как да си изберете раница:

Как да си избера раница

Преди да си купите раница, трябва да размислите, за какво ще я използвате – за града, за излети, за пътуване, за летни/зимни походи, за високопланински преходи, трекинг или за експедиция.

Ако си изберете твърде голям модел, обикновено ще имате възможност да го намалите чрез страничните компресионни ленти, което е типично само за големите раници. Евентуалното разширяване на обема е възможно само ако капака може да се повдига.

По надолу съм изброил:

 • видове раници
 • материали
 • съвети

раница за града и за излети

Обема трябва да е 15 – 40 литра. Продуктовата гама на този вид раници е най-разнообразна. Добре е раницата да е с така наречения „дишащ“ гръб, който предпазва от изпотяване. Желателно е наличието на джобове върху предната или страничната страна, както и джоб за документи най-отгоре. Презрамките са по-удобни ако с потплата, което въжи също и за кръстния колан.

раница за пътуване

Те са предназначени за тези, които често пътуват с влак или самолет и заедно с това трябв да извървят кратки разстояния пеша с багажа. Приготвянето на багажа е лесно и става както при куфар. Обема на тези раници е между 40 и 80 литра. Желателно е отвътре да има различни камери, които позволяват една по-добра организация на багажа.

раница за летни и зимни, както и за високопланински маршрути

Обема на тези модели се колебае между 30 и 55 литра. Тези раници могат да имат различни екстри, като колкото повече от тях саа налични, толкова по-добре:

 • странични комресионни ленти – идеални за окачване на външни джобове
 • възможност за окачване на пикел, котки, ски, лопата
 • място за шише с вода
 • джоб на капака
 • джоб за документи
 • гръден колан

поема вибрациите при движение и стабилизира раницата

 • колан за кръста

основен носещ елемент, трябва да обхваща таза и по този начин да намали напрежението върху гърба

 • презрамки с подплата
 • раменни регулатори
 • подвижна преграда между камерите

преградата може да се слага или маха в зависимост от типа на багажа. Когато преградата се използва, Вие имате възможност за по- бърз достъп до багажа

 • джоб за рейки

намира се отстрани в долната част на раницата и служи за стабилизиране на рейки или други подобни предмети

 • място за въже

раница за трекинг и експедиция

Обема тук е между 50 и 100 литра. Обикновено са с подвижно окачване на презрамките и с добре подплатен кръстен колан, който да поема възможно по-голяма част от натоварването. Носещата конструкция трябва да е от алуминий, който да може да се пригоди към специфичната форма на тялото на носача. Презрамките обикновено са S-образни, което дава допълнителен комфорт. Екстрите са следните

 • джоб на капака
 • подвижен капак
 • джоб за документи
 • място за шише с вода и тръбичка

позволява пиенето на вода без да е необходимо сваляне на раницата

 • подвижна преграда на камерите
 • странични джобове
 • джобове за рейки
 • възможност за прикрепяне на изолиращи подложки

Основно се различават два вида материали – полиестер и полиамид. Материали

Полиестера е лесен и с богато цветово разнообразие

Полиамида (познат още като Nylon) е по-устойчив на триене и вообще по-устойчив. Една широка разновидност на полиамида е Cordura, която е запазена марка на Du Pont. Често се прилага и корейска версия, която е много подобна на оригиналната, но е с по-ниска цена. Основно правило при избора на материала е „Колкото една нишка е по-здрава, толкова и материала е по-здрав“. Единицата за здравина на нишката е „ден“, което е теглото на нишката за единица дължина, т.е. една тъкан със здравина 1000 ден-а е по-груба от тази със здравина 500 ден-а. Затова за места, които са подложени на по-високо триене се използва материя 1000 ден-а, а на места, където триенето е по-малко се използва материал със здравина 210 ден-а с цел намаляване теглото на раницата.

Прието е висококачествените модели с голям обем както и катераческите раници да се произвеждат от полиамид, а не от полиестер, което се налага поради по-високото триене. За да се осигури водонепронецаемост на полиамида е необходимо раницата да бъде импрегнирана от вътрешната страна. Като импрегнант се използва полиуретан, с помощта на който се постига водонепроницаемост от порядъка 400 – 1500 мм воден стълб. материали като памук и кожа се използват все по-рядко, тъй като съвременните синтетични материали предлагат много по-добри качества. Важен при избора на раницата е материала на катарамите. Тук трябва да се залага на марковите продукти – Duraflex, които осигуряват дълъг живот и добра еластичност при студ.

съвети:Съвети

Колкото и добра да е импрегнацията на една раница, тя никога не я прави абсолютно водонепроницаема. Особено при проливен дъжд, винаги прониква вода – най-често през шевовете. За това е целесъобразно използването на покривало за раницата. Един найелон би свършил чудесна работа на по-непретенциозните, а за останалите се продават специални покривала, коитоо са 100% водонепроницаеми.

нагаждане на раницата:

Първо раницата се пълни с багажа, след което кръстния колан се слага около таза. След това се нагласят презрамките. Средата на подплатата на презрамките трябва да лежи горе върху рамената. При раниците с подвижно окачване, последното трябва да се нагласи предварително. При големи товари главния товар не трябва да се разполага върху рамената, а върху кръстния колан.

съвети за опаковането на багажа:

При опаковането основното правило е: „Тежките неща, възможно най-близко до тялото“. За моделите със долна камера се препоръчва поставянето на спалния човал и на другите по-леки предмети в долната камера, а на останалите – храна, съдове и други – в горната.

В капака се слагат предмети, до които трябва да бъде осигурен бърз достъп – слънчеви очила, лампа, фотоапарат и др.), а в джоба за документи – паспорт, ключ за кола, пари и подобни.

По възможност трябва да намалите до минимум всякакав багаж, който е фиксиран извън раницата, защото това води до значително по-лошо разпределение на товара и съответно до неудобно носене, както и до увеличаване на опасността от повреждане (по дървета и камъни) и изгубване на предметите.

Рейките за палатката могат да се прикрепят при по-големите модели със страничните компресионни ленти, а подложката за спане към компресионните ленти на долната камера в случаите когато последните са налични. За високопланински турове е целесъобразно котките и пикела да се прикрепят отвън на раницата.

Спасихме тази статия от страниците на hit.bg

Коментари

Автор

Подобни статии

Чу ли, че...

Очаквани филми: "300: The rise of Empire" – "300: Възходът на една империя"

През 2014 година очакваме продължението на епичния филм „300“. След като разгромява Леонид и спартанците, цар Ксеркс продължава похода съи към към Древна Гърция. Освен мащабни битки и специални ефекти,

Чу ли, че...

Как да си избера палатка

Мечтаете ли да отидете на палатка? А знаете ли как да изберете правилната палатка, за да се чувствате комфортно по време на своят престой. Подготвихме някои практични съвети за избор на

Чу ли, че...

Из историята на Хелоуин

Броени дни остават до един от най-интересните и очаквани празници – Хелоуин. От известно време той се празнува и в България, като вечерта на 31 октомври, малки и големи се

Чу ли, че...

Годишни награди за падане от сърф…

Мислите си че няма такава абсурдна класация ли? Грешите! И като доказателство (че имаме ненормални източници) ви представяме клипче от церемонията, на която победителя не пристига. Гледайте „Годишни награди за

Чу ли, че...

Китайци продават праскови като секси дупета

Китайски производители стигнаха доста далеч в маркетинга в желанието си да увеличат продажбите. Максимата "Сексът продава" с пълна сила се налага и при зарзаватите и плодчетата. В случая прасковите са представени

Чу ли, че...

Квартал Факултета в София става увеселителен парк?

Известното гето – квартал Факултета в София скоро може да се превърне в една от основните атракции на града, ако бъде прието внесеното в общинския съвет предложение на BG Мъжете.

Коментари

Ти първи ще коментираш!

Давай смело, не боли... коментирай или сподели!