Знакът на Българина и компютъра

Знакът на Българина и компютъра

Всеизвестен факт е че Българите са едни от най големите откриватели на всички времена. Ето защо подготвихме поредица от статии, в които ще ви представяме по един велик Българин и неговото откритие. В знакът на Българина ще се срещнете с големите Български откриватели дали своя достоен принос за развитието на човечеството:

Знакът на Българина компютър2. Компютърът – Знакът на Българина Джон Атанасов
Първият непрограмируем електронен, компютър е изобретен от Джон Атанасов – американски физик, математик и електроинженер от български произход. След опити с различните налични по това време сметачни устройства Атанасов пръв въвежда понятието „аналогов компютър“. През 1936 г. заедно с Глен Мърфи, колега атомен физик, създават малък аналогов калкулатор за изследване на геометрията на повърхности, който наричат „Лапласиометър“.

Джон Винсънт Атанасов ( John Vincent Atanasoff) е американски физик, математик и електроинженер от български произход, създател на първия електронен, непрограмируем компютър.

През зимата на 1938 г. силният му стремеж да реши проблема води до резултат. Една нощ, разочарован от множеството безплодни усилия, Атанасов се качва на колата си и кара без конкретна посока. След няколко стотин километра спира в крайпътно заведение в Илинойс за чаша бърбън и не след дълго открива, че мислите му се подреждат. Започва да се заражда идеята за съвсем нов тип машина, която се различава от всичко известно дотогава. Тя трябва да бъде построена на базата на електронни елементи, както и да смята с двоични числа вместо с употребяваните дотогава десетични като се нуждае от отделна от процесора памет, която да е регенеративна (с кондензатори). През март 1939 г. от университета му отпускат 650 долара и Атанасов и Клифърд Бери започват работа, като монтажът на машината се извършва в приземието на лабораторията по физика на университета. За няколко месеца двамата създават и усъвършенстват прототип на изчислителна машина, по-късно наречена компютър на Атанасов-Бери или ABC (на английски: Atanasoff-Berry Computer). Атанасов планира да запише в паметта и автоматично да подава поредица от команди в процеса на изчисление, т.е. да използва софтуер.

С влизането на САЩ във Втората световна война през декември 1941 г. работата по компютъра е прекъсната. Въпреки че Щатският колеж в Айова започва процедура по патентоване, компютърът АВС така и не е патентован.

Джон Атанасов посещава България два пъти.

Първото му посещение е през 1970 г. по инициатива на акад. Благовест Сендов. Тук е награден с орден „Кирил и Методий“ — първа степен. Тогава Джон Атанасов изнася няколко лекции в Българската академия на науките, посветени на изобретяването на компютъра.

Второто му посещение е през май — юни 1985 г. Джон Атанасов вече е признат за изобретател на непрограмируемия компютър, тъй като историческият съдебен спор е завършил в негова полза. Тогава е награден с орден „Народна Република България“ — първа степен. Посещава и родното място на своя баща — с. Бояджик, Ямболско.

Наред с двата си български ордена Атанасов вече е получил и най-голямото научно признание на България — през 1983 г. е избран за чуждестранен член на БАН, а от 1988 г. името на Атанасов кръжи и в Космоса — така е назован първият астероид, открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

Джон Атанасов почива на 91 години на 15 юни 1995 г

Следете нашата класация Знакът на Българина

източник Wiki

Коментари

Автор

Подобни статии

Авто-мото

Mercedes-Benz представи " F015 Luxury in Motion" концепция за безпилотна кола

На Международното изложение за потребителска електроника CES 2015 в Лас Вегас Mercedes-Benz показа своята, може би леко закъсняла, концепция за безпилотна кола. Луксозното возило ще осигурява комфорт на пътниците, които могат

Спортни

Годишни награди за падане от сърф…

Мислите си че няма такава абсурдна класация ли? Грешите! И като доказателство (че имаме ненормални източници) ви представяме клипче от церемонията, на която победителя не пристига. Гледайте „Годишни награди за

Чу ли, че...

Защита за чуждестранни купувачи на имоти

Защитата за чуждестранни купувачи на имоти е задължителна. В днешно време, измамниците са навсякъде – работодатели, които се възползват от подчинените си, продавачи, които излагат на продан имоти или предмети,

60 seconds

Секунда, преди да си изпатиш – снимки

Колко е дълга секундата? Зависи от коя страна на вратата на тоалетната си, биха казали някои, а ние допълваме – зависи колко си глупав 🙂 И преди да разгледате последните секунди

Чу ли, че...

Как да си избера раница

Време е за поход в планината, но нямате подходяща раница? Ето няколко съвета как да изберете подходяща раница, която да ви е удобна и в същото време практична според случая.

Чу ли, че...

Кучешка телевизия

Ако тръгвайки за работа всеки ден ви преследва влажния и тъжен поглед на четириногия ви приятел и прекарвате деня в размисли дали скучае вкъщи  или пък ще имате нужда от

Коментари

Ти първи ще коментираш!

Давай смело, не боли... коментирай или сподели!

Какво мислиш за тази статия?