Пълна откачалка – екстремно свободно падане с Alexander Polli

Пълна откачалка – екстремно свободно падане с Alexander Polli

Тотална откачалка – точно това определение ми изниква в главата когато гледам краткото, но наситено с адреналин екстремно свободно падане на Alexander Polli.

Норвежецът с италиански корени със сигурност може да ни впечатли не само със смелостта си, но и с пълната липса на здрав разум. Пича решава, че вече скачанията като летяща катерица на са му достатъчни, та затова си прави експерименти дали ще уцели дупката или ще се размаже в скалата.

Screen-shot-2012-06-11-at-10.41.55-AMСпортът, който Alexander Polli практикува, се казва [highlight]Wingsuit flying[/highlight] и това е сравнително нова разновидност на бейзджъмпинга ([highlight]BASE jumping[/highlight]или така нареченото свободно падане. Основната идея е да се скача от неподвижни тела (скали, мостове, сгради) само с парашут, като времето на свободен полет и отваряето на парашута е сравнително малко. В Wingsuit летенето момчетата се опитват да коригират точно това – разработва се специален костюм, който наподобява формата на летящата катерица, за да може да се задържат по-дълго време във въздуха. Специфичната му форма (има парчета плат между ръцете и хълбоците и между краката) позволяват чрез движения на ръцете, краката  и гърба да контролира скоростта и траекторията на летене. При нормална скорост от около 200 км в час при свободно падане, този костюм успява да я намали чувствително.

Не им стига, че си летят като волни птични и вероятността да се размажат заради секунда невнимание някъде по скалите е огромна (кво става, ако кихнеш?…) пичовете искат да премахнат и необходимостта от парашут за приземяването и работят в тази насока. Да им пожелаем леко и безаварийно кацане.

 

Факт е, че рискът, които поемат, е огромен. Но само като ги гледаш и адреналина ти се вдига. Кой не би искал, дори и само за секунди да бъде на тяхно място и да усети тръпката?

Коментари

Автор

Подобни статии

Чу ли, че...

Заснети кадри от полицейска бруталност, защото родната полиция ни пази…

Клипчето е заснето на улица 13ти март в СОфия. Петима униформени спират младата двойка – вероятно употребила алкохол. След проверка на документите и резменени реплики следват шамар за младежа и

Видео

Кино: 25 от най-интересните кино зали

Ако говорим за кино, то освен супер филмите, които гледаме е хубаво да отбележим и залите в които го правим. Особено ако присъстват в списъка който ви представяме по долу.

Чу ли, че...

Китайци продават праскови като секси дупета

Китайски производители стигнаха доста далеч в маркетинга в желанието си да увеличат продажбите. Максимата "Сексът продава" с пълна сила се налага и при зарзаватите и плодчетата. В случая прасковите са представени

Полезно

23 джаджи за по-лесен живот

Ако 1.) Двойна паста – сутрин за освежаване на дъха, вечер за избелване. 2.) Прозрачен тостер – край напрегорелите филийки. 3.) Флашка със защита. 4.) Ако изведнъж ожаднееш в офиса.

Party

Горещите летни дестинации

Искате ли да си кажете „дим да ме няма” и да си съберете багажа, отправяйки се на едни от най-горещите летни дестинации за тази година. Нека забравим за жените и

Свободно време

Най-грозните вежди – WTF???

"Веждите са рамката на вашето лице" – това е слогана на всяка козметичка, хванала пинцета и твърдо устремена да отскубне две-три косъмчета от вашата ""рамка". Жалко обаче, че не е

2 коментара

Какво мислиш за тази статия?