Exit festival се ражда с младежки протест

Exit festival се ражда с младежки протест

exit fest

Били ли сте до сега на Exit fest? Ако не сте, замислете се дали не сте изпуснали нещо доста вълнуващо.

Сръбският спектакъл Exit, който наскоро бе обявен от Forbes за един от най-добрите фестивали в Европа, се превръща в едно от най-значимите събития на лятото през последните 15 години. Стартирайки в края на режима на дискредитирания сръбски политик и президент Слободан Милошевич, Exit започва като студентско движение, което се бори за мир, свобода и демокрация в Сърбия и на Балканите, като и до днес продължава да се управлява от нестопанска организация със силна социална мисия.

Как започва всичко?

С един голям студентски протест през 2000 г. Той се изразявал в изнасяне на различни представления, перформанси, пиеси и кино прожекции в продължение на 100 дни и нощи, прекарани в обратно броене до деня за гласуване, в който потисническия политически режим на Милошевич бива свален. И неслучайно мотото на Exit е: „Изход от десет години на лудост“.

exit

Фестивалът се състои в Петроварадинска крепост.

През 2001 г. той се мести по бреговете на река Дунав в средновековната Петроварадинската крепост, намираща се във втория най-голям град в Сърбия – Нови Сад. Крепостта, построена за военни цели преди векове, сега се оказва с ново социално значение – повече от десетилетие тя продължава да бъде домакин на фестивала. Това така специално, нетипично и живописно място със сигурност е ключова съставка в тайната формула за уникално настроение на фестивала. Като голямо предимство за музикалното оформление се оказва и чудесната акустика, която се получава между стените на Петроварадин.

Novi sad

През деня можете да разгледате и да се включите в много предлагани забавления и развлечения за гостите на фестивала в крепостта – там се намират 16-километрови катакомби, които си заслужава да бъдат видени, характерна е и часовниковата кула с разменени стрелки за часовете и минутите.

exit adventure

За любителите на екстремните изживявания се предлага спускане по скоростно въже.

Освен всичко това, за нуждите на гостите на фестивала в крепостта има и хотели, ресторанти, барчета и специална релакс зона.

Plaja Qz

Sea Dance Festival
Sea Dance Festival е втората част на Exit Adventure, която се провежда за втори път през тази година. Мястото е много живописно и се смята за една от най-добре пазените тайни на Европа, красивата скрита перла на Адриатическото крайбрежие – плажът Яз в Черна гора. В близост се намира историческият град Будава.

„Сърбия, готова ли си за бъдещето?“

През 2001 г. първата международно призната звезда Roni Size представи своя перформанс на сцената на фестивала заедно с Dynamite MC. Това е значим момент в сръбската история, тъй като това е първият международен акт на територията на страната след падането на потисническия режим на Милошевич. Поразен от голямата тълпа, изпълнен с глад в очите и потопен в уникалната атмосфера на Exit, Roni Size още тогава предвижда светлото бъдеще на фестивала, а Dynamite MC перфектно обощава духа на събитието, като изкрещява от сцената:

„Сърбия, готова ли си за бъдещето!?“ („Serbia! Are you ready for the future?!“)

Друг любим момент от Exit festival е когато през 2002 г. по време на изпълнението на Darren Emerson морето от посетители на фестивала се чувства толкова капсулирано, че всички отказват да се движат, въпреки че вали силен дъжд. Уникалното чувство на колективно единство побеждава пролетния дъжд и въпреки него хората продължават да танцуват и да се усмихват. Мнозина вярват, че това е моментът, в който се е родила неповторимата атмосфера на фестивала.

Budva

Най-добрият европейски фестивал

Exit е отличен с наградата за „Най-добър европейски фестивал“ през 2013 г., присъждана от European Festival Awards. В гласуването са взели участие над 620 000 души, които присъждат приза на Exit, като по този начин сръбският фестивал категорично отвява европейските гиганти Glastonbury, Sziget, Rock Werchter и Roskilde.

Какво да очакваме на Exit Fest 2015?

Тази година седемдневното безкрайно и лудо забавление Exit Fest ще се проведе от 9 дo 13 юли в Петроварадинската крепост в Сърбия, а Sea dance festival – от 15 до 18 юли на плаж Яз в Черна гора. Участие ще вземат световно известни изпълнители и групи като Emeli Sandе, Milky Chance, Clean Bandit, Hardwell, Martin Garrix, Capital Cities, Hudson Mohawke, John Newman, Faithless, Manu Chao, Adam Beyer, Kove, Nicole Moudaber, Motörhead, Napalm Death, Tom Odell, Joseph Capriati и много други.

exitfest.org

Коментари

Автор

Подобни статии

Чу ли, че...

Как да намалим стреса на работното място

Скорошно проучване доказва, че хората с прозорци в офисите са получили повече естествена светлина са се справили далеч по-лесно със смущенията в съня, отколкото работниците в редовни стаи. Истината е,

Свободно време

7 трика за по добри снимки с вашия телефон

Както винаги, намерихме на баницата мекото 🙂 Решихме да ви покажем 7 Супер трика за по добри снимки с вашия телефон. След като прочетете написаното и изгледате клипчето селфито няма да

Чу ли, че...

Какъв подарък да изберем за половинката

     Един от най-простите начини да изберете подходящ подарък е да се спрете на бижу. Защо да й подарявате ютия или кухненски робот, които ще бъдат използвани от цялото

Чу ли, че...

Мацета на килограм

Мацета на килограм – само че този път буквално. Представяме ви една подборка от мацорани, които позират в синхрон със симпатични рисувани девойки от миналото.    Коментари

60 seconds

Mercedes B-class Electric Drive

Пазарът на електрическите коли става все по-динамичен и Мерцедес също бързат да завземат част от сегмента. След като вече извадиха на бял свят B-class F-CELL с водородни клетки и след

Чу ли, че...

Най-опасното място за снимки в Норвегия – Trolltunga

В буквален превод – "Езикът на трола", тази скала в Норвегия привлича хиляди смелчаци, твърдо решени да качат поредната снимка в Instagram или Facebook, седнали на ръба на скалата. Образувана

Коментари

Ти първи ще коментираш!

Давай смело, не боли... коментирай или сподели!

Какво мислиш за тази статия?