Exit festival се ражда с младежки протест

Exit festival се ражда с младежки протест

exit fest

Били ли сте до сега на Exit fest? Ако не сте, замислете се дали не сте изпуснали нещо доста вълнуващо.

Сръбският спектакъл Exit, който наскоро бе обявен от Forbes за един от най-добрите фестивали в Европа, се превръща в едно от най-значимите събития на лятото през последните 15 години. Стартирайки в края на режима на дискредитирания сръбски политик и президент Слободан Милошевич, Exit започва като студентско движение, което се бори за мир, свобода и демокрация в Сърбия и на Балканите, като и до днес продължава да се управлява от нестопанска организация със силна социална мисия.

Как започва всичко?

С един голям студентски протест през 2000 г. Той се изразявал в изнасяне на различни представления, перформанси, пиеси и кино прожекции в продължение на 100 дни и нощи, прекарани в обратно броене до деня за гласуване, в който потисническия политически режим на Милошевич бива свален. И неслучайно мотото на Exit е: „Изход от десет години на лудост“.

exit

Фестивалът се състои в Петроварадинска крепост.

През 2001 г. той се мести по бреговете на река Дунав в средновековната Петроварадинската крепост, намираща се във втория най-голям град в Сърбия – Нови Сад. Крепостта, построена за военни цели преди векове, сега се оказва с ново социално значение – повече от десетилетие тя продължава да бъде домакин на фестивала. Това така специално, нетипично и живописно място със сигурност е ключова съставка в тайната формула за уникално настроение на фестивала. Като голямо предимство за музикалното оформление се оказва и чудесната акустика, която се получава между стените на Петроварадин.

Novi sad

През деня можете да разгледате и да се включите в много предлагани забавления и развлечения за гостите на фестивала в крепостта – там се намират 16-километрови катакомби, които си заслужава да бъдат видени, характерна е и часовниковата кула с разменени стрелки за часовете и минутите.

exit adventure

За любителите на екстремните изживявания се предлага спускане по скоростно въже.

Освен всичко това, за нуждите на гостите на фестивала в крепостта има и хотели, ресторанти, барчета и специална релакс зона.

Plaja Qz

Sea Dance Festival
Sea Dance Festival е втората част на Exit Adventure, която се провежда за втори път през тази година. Мястото е много живописно и се смята за една от най-добре пазените тайни на Европа, красивата скрита перла на Адриатическото крайбрежие – плажът Яз в Черна гора. В близост се намира историческият град Будава.

„Сърбия, готова ли си за бъдещето?“

През 2001 г. първата международно призната звезда Roni Size представи своя перформанс на сцената на фестивала заедно с Dynamite MC. Това е значим момент в сръбската история, тъй като това е първият международен акт на територията на страната след падането на потисническия режим на Милошевич. Поразен от голямата тълпа, изпълнен с глад в очите и потопен в уникалната атмосфера на Exit, Roni Size още тогава предвижда светлото бъдеще на фестивала, а Dynamite MC перфектно обощава духа на събитието, като изкрещява от сцената:

„Сърбия, готова ли си за бъдещето!?“ („Serbia! Are you ready for the future?!“)

Друг любим момент от Exit festival е когато през 2002 г. по време на изпълнението на Darren Emerson морето от посетители на фестивала се чувства толкова капсулирано, че всички отказват да се движат, въпреки че вали силен дъжд. Уникалното чувство на колективно единство побеждава пролетния дъжд и въпреки него хората продължават да танцуват и да се усмихват. Мнозина вярват, че това е моментът, в който се е родила неповторимата атмосфера на фестивала.

Budva

Най-добрият европейски фестивал

Exit е отличен с наградата за „Най-добър европейски фестивал“ през 2013 г., присъждана от European Festival Awards. В гласуването са взели участие над 620 000 души, които присъждат приза на Exit, като по този начин сръбският фестивал категорично отвява европейските гиганти Glastonbury, Sziget, Rock Werchter и Roskilde.

Какво да очакваме на Exit Fest 2015?

Тази година седемдневното безкрайно и лудо забавление Exit Fest ще се проведе от 9 дo 13 юли в Петроварадинската крепост в Сърбия, а Sea dance festival – от 15 до 18 юли на плаж Яз в Черна гора. Участие ще вземат световно известни изпълнители и групи като Emeli Sandе, Milky Chance, Clean Bandit, Hardwell, Martin Garrix, Capital Cities, Hudson Mohawke, John Newman, Faithless, Manu Chao, Adam Beyer, Kove, Nicole Moudaber, Motörhead, Napalm Death, Tom Odell, Joseph Capriati и много други.

exitfest.org

Коментари

Автор

Подобни статии

Чу ли, че...

Защо лицето ти става червено, когато пиеш и тревожен сигнал ли е това?

Сигурно имаш поне един приятел, който след няколко питиета поруменява като малко дете в студен зимен ден. Червенината на лицето му може да бъде в следствие на алергична реакция, но може

Чу ли, че...

В какво сме по-добри от жените?

  „Всички мъже са свине”, „От тях само едни неприятности има”, „На вас нищо не може да се довери”. Именно подобни разговори се плетат в женските компании. Но днес дойде

Чу ли, че...

Най–големите досадници във Facebook (част 2)

Първа част ТУК Продължаваме разсъжденята по повод на най–големите досадници във Facebook: The Drama Queen (Царицата на драмата) – по принцип жените са по – склонни да драматизират нещата, но

Видео

ТОП 10 на най-абсурдните български песни

Всеки от нас е попадал в нета на абсурдните напъни на наши сънародници да пробият в шоу-бизнеса. То не са коси, силикони, провокативни текстове…Народната мъдрост извира като фонтан и ни

Джаджи

Samsung Galaxy S4

Най-сетне супер смартфонът флагман Samsung Galaxy S4 беше представен официално.  Освен стандартните функционалности на операционната система Android Jelly Bean 4.2.2, новото устроиство е натъпкано с множество интерсени екстри. „S Voice“

Чу ли, че...

Хронобиология – дни, месеци, сезони (част 2)

Част 1 тук  В предната част разгледахме часовете в нашия организъм, а сега нека видим как са свързани дните, месеците и сезоните с тялото ни – друг аспект на науката

Коментари

Ти първи ще коментираш!

Давай смело, не боли... коментирай или сподели!