Да паркираш с удоволствие – най-интересните паркинги в света

Да паркираш с удоволствие – най-интересните паркинги в света

Да имаш кола е необходимост, да имаш скъпа кола е удоволствие, но да намериш място за паркиране – това вече си е цяло чудо. Никак не е приятно да се луташ насам-натам в големия град, търсейки къде да оставиш своят автомобил. А да не говорим за риска, който поемаш, оставяйки го без надзор, билото за кратко време.

Ето тук на помощ идват паркингите. Те са като едно „временни жилища” за автомобилите, които в повечето случаи просто изглеждат ужасно, занемарени са, а понякога дори зловещо. Да не говорим, че дори и там може да се лутате докато си намерите място. С развитието на  градовете, обаче и транспортните промени, които настъпват, ролята и функцията на паркингите се променя. Това вече не са просто няколко места, предназначени за автомобили, а много повече!

Ето и някои от най-интересните, иновативни и малко странни паркинги по света.
1111 Lincoln Road

паркинги 1111_Lincoln_Road_044_1

Тази уникална сграда, намираща се в Маями Бийч е пълната противоположност на един обикновен, грозен паркинг. В нея освен 300 парко места, има и магазини, барове, ресторант на покрива, от който се открива уникална гледка към океана и още много други изненади. Всяко ниво на сградата включва използването на естествена светлина и дава възможност за изглед към хоризонта на Маями.

Освен всичко друго, паркингът се използва  и за събития, партита и фотосесии.

 

Umihotaru, Floating Car Park

_structure_1 d14e58b59a0d5ce35fdd9a08b26bfb89_main

Построен на изкуствен остров, Umihotaru (което се превежда като „морска светулка“ на японски) е не просто обикновен паркинг, а цяла туристическа атракция в Токио. Той предлага панорамна гледка към града и служи като спирка на най-дългия подводен тунел аква-лайн-Япония.

Umihotaru е проектиран във формата на круизен лайнер и разполага с всички удобства, събрани в едно: магазини, кафенета, ресторанти са само част от причините, поради които хората се спират тук.

MarinaCity-001

Marina City

Паркингът Марина Сити в Чикаго, завършен през 1964 г. представлява две еднакви кули, проектирани като малък градски площад в сърцето на града. В този цял комплекс  са разполежени освен парко места, концертна зала, магазини, пързалка и боулинг алеи.  Тези уникални кули, всяка от които високи около 180 метра, имат спираловиден паркинг на долните 19 етажа и места за 896 превозни средства във всяка.

Те служат за фон на грандиозни преследвания с коли в холивудски филми.

 

marina-tower-close-up1 marina-city_chicago_1

Santa Monica Civic Center

паркинги leedgarage1

В Лос Анджелис, Калифорния е издигнат един от най-впечатляващите паркинги,  Санта Моника. Освен 900 места за традиционните коли, сградата има още и 14 места за електрически превозни средства, както и специално място за велосипеди.

Вечер Санта Моника се превръща в уникална гледка като блести чрез цветни LED-светлини във всички цветове.

Това е един напълно екологично чист паркинг, благодарение на фотоволтаичната система на покрива, чрез която се генерира голяма част от необходимата електроенергия.

Rheinauhafen Parking Tunnel

bench_lang02

Германският Rheinauhafen е най-дългият европейски и подземен паркинг тунел (близо 2,5 мили дълъг), който има само три входа. 15 месеца било необходимото време, за което да се завърши този уникален проект, открит през 2003 година.

rheinauhafen-parking-tunnel-lg

Тунелът е построен успоредно на река Рейн, известена с многото си приливи.

Ето защо е построен и този паркинг, където германците спокойно да оставят автомобилите си без да се притесняват

от наводненията.

 

The Eco Cycle

Eco-cycle-tokyo

В един град, където 30 процента от пътуващите използват велосипеди, Токио, един такъв паркинг определено помага за бъркотията, настъпваща на улицата, като съхранява превозните средства под земята.

Единственото нещо, което велосипедисти виждат е един павильон, разположен на нивото на земята, който приема велосипедите им. След това колелото се спуска в подземен паркинг с 144 места и заема своето. Когато един колоездач иска да си вземе обратно  превозното си средство, натиска една роботизирана ръка, за да избере своя велосипеди и за десет секунди той е на повърхността.

3106413502_deb3bbe0d2_o ECO-Cycle-Japan

 

Коментари

Автор

Подобни статии

Чу ли, че...

Знакът на Българина и Електронният часовник

Всеизвестен факт е че Българите са едни от най големите откриватели на всички времена. Ето защо подготвихме поредица от статии, в които ще ви представяме по един велик Българин и

Чу ли, че...

Списък за планина, какво да сложите в раницата

Ако искате да сте максимално подготвени за своят поход в планината, ето някои идеи какво да сложите в раницата. Не забравяйте че планината освен, че е много красива, може да

Видео

Съботна забава с BG Bubble

Какво е Bubble футбол? Bubble футбол е вълнуващ нов спорт, който се практикува на много места по света, а от скоро е и в България. Това е игра, която ще ви донесе

Чу ли, че...

Защо писалката е по-могъща от меча

12 човека – карикатуристи, полицаи и случайни хора – платиха със живота си за смелостта да изразяваш свободно мнението си по наболелите теми на деня. Художници от целия свят изразиха своите

Чу ли, че...

Екстремен подарък за Свети Валентин

Свети Валентин тропа на вратата пичове! Време е да ви подсетим за подарък за Свети Валентин, защото колкото по-рано се подготвите, толкова по малка е вероятността да пропуснете празника и

Свободно време

Двайсетте – най-лудите и грешни години

Няма по-хубави времена от лудите млади години, когато проблемите са малки, купоните големи и животът тече с пълна сила. Естествено това безгрижно време няма да продължи завинаги и един ден

Коментари

Ти първи ще коментираш!

Давай смело, не боли... коментирай или сподели!

Какво мислиш за тази статия?