Да паркираш с удоволствие – най-интересните паркинги в света

Да паркираш с удоволствие – най-интересните паркинги в света

Да имаш кола е необходимост, да имаш скъпа кола е удоволствие, но да намериш място за паркиране – това вече си е цяло чудо. Никак не е приятно да се луташ насам-натам в големия град, търсейки къде да оставиш своят автомобил. А да не говорим за риска, който поемаш, оставяйки го без надзор, билото за кратко време.

Ето тук на помощ идват паркингите. Те са като едно „временни жилища” за автомобилите, които в повечето случаи просто изглеждат ужасно, занемарени са, а понякога дори зловещо. Да не говорим, че дори и там може да се лутате докато си намерите място. С развитието на  градовете, обаче и транспортните промени, които настъпват, ролята и функцията на паркингите се променя. Това вече не са просто няколко места, предназначени за автомобили, а много повече!

Ето и някои от най-интересните, иновативни и малко странни паркинги по света.
1111 Lincoln Road

паркинги 1111_Lincoln_Road_044_1

Тази уникална сграда, намираща се в Маями Бийч е пълната противоположност на един обикновен, грозен паркинг. В нея освен 300 парко места, има и магазини, барове, ресторант на покрива, от който се открива уникална гледка към океана и още много други изненади. Всяко ниво на сградата включва използването на естествена светлина и дава възможност за изглед към хоризонта на Маями.

Освен всичко друго, паркингът се използва  и за събития, партита и фотосесии.

 

Umihotaru, Floating Car Park

_structure_1 d14e58b59a0d5ce35fdd9a08b26bfb89_main

Построен на изкуствен остров, Umihotaru (което се превежда като „морска светулка“ на японски) е не просто обикновен паркинг, а цяла туристическа атракция в Токио. Той предлага панорамна гледка към града и служи като спирка на най-дългия подводен тунел аква-лайн-Япония.

Umihotaru е проектиран във формата на круизен лайнер и разполага с всички удобства, събрани в едно: магазини, кафенета, ресторанти са само част от причините, поради които хората се спират тук.

MarinaCity-001

Marina City

Паркингът Марина Сити в Чикаго, завършен през 1964 г. представлява две еднакви кули, проектирани като малък градски площад в сърцето на града. В този цял комплекс  са разполежени освен парко места, концертна зала, магазини, пързалка и боулинг алеи.  Тези уникални кули, всяка от които високи около 180 метра, имат спираловиден паркинг на долните 19 етажа и места за 896 превозни средства във всяка.

Те служат за фон на грандиозни преследвания с коли в холивудски филми.

 

marina-tower-close-up1 marina-city_chicago_1

Santa Monica Civic Center

паркинги leedgarage1

В Лос Анджелис, Калифорния е издигнат един от най-впечатляващите паркинги,  Санта Моника. Освен 900 места за традиционните коли, сградата има още и 14 места за електрически превозни средства, както и специално място за велосипеди.

Вечер Санта Моника се превръща в уникална гледка като блести чрез цветни LED-светлини във всички цветове.

Това е един напълно екологично чист паркинг, благодарение на фотоволтаичната система на покрива, чрез която се генерира голяма част от необходимата електроенергия.

Rheinauhafen Parking Tunnel

bench_lang02

Германският Rheinauhafen е най-дългият европейски и подземен паркинг тунел (близо 2,5 мили дълъг), който има само три входа. 15 месеца било необходимото време, за което да се завърши този уникален проект, открит през 2003 година.

rheinauhafen-parking-tunnel-lg

Тунелът е построен успоредно на река Рейн, известена с многото си приливи.

Ето защо е построен и този паркинг, където германците спокойно да оставят автомобилите си без да се притесняват

от наводненията.

 

The Eco Cycle

Eco-cycle-tokyo

В един град, където 30 процента от пътуващите използват велосипеди, Токио, един такъв паркинг определено помага за бъркотията, настъпваща на улицата, като съхранява превозните средства под земята.

Единственото нещо, което велосипедисти виждат е един павильон, разположен на нивото на земята, който приема велосипедите им. След това колелото се спуска в подземен паркинг с 144 места и заема своето. Когато един колоездач иска да си вземе обратно  превозното си средство, натиска една роботизирана ръка, за да избере своя велосипеди и за десет секунди той е на повърхността.

3106413502_deb3bbe0d2_o ECO-Cycle-Japan

 

Коментари

Автор

Подобни статии

Чу ли, че...

Позитивно за седмицата

Коте влиза в конюшнята и попада на доброжелателен кон. Очевидно и на двамата им харесва това запознанство. PS – Идеалното видео за сваляне на мадами – веднага се разтапят при вида

Чу ли, че...

Секретен ключ към женското сърце

  Секретен ключ към женското сърце: Свежо ухание на мъж. Всеки мъж, който иска да впечатли една жена, трябва да знае това.  Жените обичат да са заобиколени от мъже, които

Чу ли, че...

Танците на пилон – гол подарък за окото и мехлем за душата на мъжа

  Знаете ли как им викат на днешните танцьорки на пилон? – аериалисти. Още една сложна думичка дето ще трябва да я научим за оправдание на закъсненията след работа. „Бях

Музика и филми

Очаквани филми: "300: The rise of Empire" – "300: Възходът на една империя"

През 2014 година очакваме продължението на епичния филм „300“. След като разгромява Леонид и спартанците, цар Ксеркс продължава похода съи към към Древна Гърция. Освен мащабни битки и специални ефекти,

Чу ли, че...

Свирката си има годност…

Няма лоша свирка, но има забравена свирка. Започваме директно без увод, защото как да въведеш някого в темата „свирка“? А и в крайна сметка ще пишем за свирката чисто информативно

Чу ли, че...

The Hunger Games: Catching Fire

След касовия успех на първия филм „The Hunger Games“ (Игрите на глада), вече се снима продължението, в което Катнис Евърдиин  и Пита Меларк се връщат като победители от годишните награди в

Коментари

Ти първи ще коментираш!

Давай смело, не боли... коментирай или сподели!

Какво мислиш за тази статия?